Csilla, Noémi

Lenyűgözi a kisbabákat az opera

2017.07.10. 14:45

Programkereső

A BambinO egy páratlan opera, melynek közönségét 6-18 hónapos kisbabák alkotják. A kicsik mászkálhatnak a díszletek és az énekesek között, ismerkedhetnek egymással. Az alkotóknak csodálatos tapasztalataik vannak.

"Azt akarjuk, hogy ha huszonöt év múlva valaki megkérdezi, hogy mikor láttál először operát, ők [a babák] azt mondhassák: Ó, hat hónapos koromban" – mondta a különleges projektről Phelim McDermott világhírű rendező a BBC-nek. Az élmény egyik forrása azt látni, hogy reagálnak a kisbabák. Néhányukat nagyon leköti, másokat a díszlet egyes elemei vonzanak. Valamelyik bébi meghatódik, sírva fakad, hiszen ez egy opera... ez történik veled az operában! Azt hiszem, ez egy nagyon egyedülálló színházi darab."

"Ez volt az első operaélménye – mondta egy anyuka, – és nagyon tetszett neki. Gyönyörű zene, fantasztikus énekesek, lenyűgöző látvány. Olyan jó volt látni, ahogy ezek a babák a zenére figyeltek, teljesen odaláncolta őket."

Az opera zeneszerzője, Lliam Paterson reméli, hogy az előadás sok új nézőt hoz a műfajnak. A darabot júliusban többször is játsszák a Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon. A fesztivál honlapja szerint a mű akkor ragadja meg a legkisebbeket, amikor a legnyitottabbak a különböző hangokra, képekre és élményekre. A babák természetesen nyugodtan mászkálhatnak fel-alá az előadás közben, "ismerkedhetnek" az előadókkal, egymással, a díszletekkel. Az alkotók bíznak abban, hogy a szülők is egyedülálló élménnyel gazdagodnak.

(via MIF, BBC)