Ervin

Szemere Zita: "A vidám emberekben rengeteg dráma zajlik belül"

2017.07.10. 13:44

Programkereső

Négy éve Gildaként mutatkozott be operaszínpadon, most újra énekelte, mégpedig az Operaházban. Szemere Zitával a Rigolettóról, Bánk bánról és Wagnerről is beszélgetett az Opera-Világ.

Az énekesnő elmondta, hogy a Rigoletto a kedvenc operája, s épp ezért örül, hogy visszatérhetett az Operaházban Gilda szerepében, melyben négy évvel ezelőtt Szegeden bemutatkozott. „Első szerepként nagy feladat volt Gilda, de az életemben mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy ha valamire ráállít a Jóisten, akkor abban teljesen elmerülök, rögtön jöhet a mélyvíz” – mondta Szemere Zita. Az elmúlt négy évben sokat változott a szerep megformálása, saját maga is csodálkozik, „mennyivel kislányabb” volt régen Gildaként. Nagyon belemerül a karakterbe:

A tapsrendkor jóformán azt sem tudom, hogy hol vagyok, de ki kell menni – és ha az ember belemerül a szerepbe, ez nehéz.

A beszélgetés aztán más operák felé terelődött, Szemere Zita elmondta, hogy idén először szerepelt Wagner-operában. „Úristen, Wagner! De gondoltam, a vezetőség csak tudja, hogy mi való nekem.” Vidám embernek tartja magát, de szereti a tragikus karaktereket, így például Melindát a Bánk bánban.

Szemere Zita Erwin Schrott-tal és Sándor Csabával Zerlinaként a Don Giovanniban
Szemere Zita Erwin Schrott-tal és Sándor Csabával Zerlinaként a Don Giovanniban
Fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház

Az a vidámság, ami kifelé látszik, belül másképp néz ki. Hiába kedves és vidám valaki, nagyon sok dráma zajlik benne.

Az interjú további részében Szemere Zita következő fellépéseiről és következő évadjáról esik szó, a teljes beszélgetés az Opera-Világ oldalán olvasható.

(A borítókép Hornyák Adrienn fotója.)