Béla

Mit tehet egy díva, ha megöregszik?

2017.07.12. 16:30

Programkereső

Lesley Garrett brit szopránénekesnő hatvankét éves, de nem nyugodna, ha nem énekelhetné a nagy szerepeket. Ugyanakkor nem helyesli, hogy egy opera főhősei csak fiatal nők lehetnek.

Egy primadonnának két választása lehet az ötvenhez közelítve. Egy, ha továbbra is énekli a fiatalabbaknak szánt szerepeket, hiszen a hardcore operarajongók úgyis szeretni fogják. Kettő, ha szép csendben visszavonul, mielőtt még abszurddá válik, hogy húsz-harminc évvel fiatalabb nők bőrébe bújik esténként. (Így tett Renée Fleming is pár hónapja.)

„Gyakran halljuk az idősebb színésznőktől, hogy nincs már számukra megfelelő szerep (...) – mondta Lesley Garrett a Telegraphnak. – „Nos, mi is így vagyunk az operában.” Az énekesnő ötvenkilenc évesen újult erővel vágott neki az operának, és habár az ajtók még mindig nyitva álltak előtte, nem igazán voltak csalogatóak számára a lehetőségek.

Táskás asszonyok és boszorkányok

– felelt arra, hogy milyen szerepekre tarthat számot. Pedig ennek nem így kellene lennie. „Az operát hagyományosan nem érdekli az a nő, aki már gyereket szült. Nincsen erejük, így senki nem ír számukra szerepeket” – tette hozzá Garrett arra célozva, hogy az opera főhősnője gyakran erős, egyedülálló nő, aki elbukik a férfiak világában.

De ma már egy olyan világban élünk, ahol tapasztalt nők országokat és cégeket vezetnek.

Hol vannak ők az operákban? Vagy ha nincsenek benne, hogy mondhatjuk azt, hogy az opera kortárs művészeti forma? Kit fog érdekelni, ha az opera csak egy muzeális darab?”

A dívák pedig megöregednek, és kifogynak a szerepekből. „A nők elveszik a legmagasabb hangjaikat a menopauzával. Ez egy orvosi tény” – mondja Garrett, aki viszont elkerülte ezt a sorsot. „Nagyon jó technikát alkalmaztam, negyven éve minden héten énekórákat veszek, a dolog másik nyitja pedig három betű – HRT. Ez a szopránok megmentője.”

A HRT (hormone replacement therapy), magyarul a hormonpótló kezelés többféle tabletta szedését, gélek, krémek és felszívódó tapasz alkalmazását is jelentheti, melyeknek hatására a menopauzánát esett nők fiatalabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, és ezek a szerek védik az érrendszert és csontokat is. „A HRT a legcsodálatosabb gyógyszer, ami létezik. Én már húsz éve szedem” – árulta el Lesley Garrett, aki szeretné, ha a kortárs opera másféle szerepeket is kínálna az énekeseknek, mint az elmúlt évszázadok.

Sok varázslatos idősebb nő van, akiket érdemes lenne felfedezni.

Gondoljunk Jackie Kennedyre vagy Angela Merkelre. Na jó, az utóbbira nem a varázslatos a legjobb szó, de mindenképpen erős nőről van szó. Vagy Christina Lagarde [az IMF igazgatója]. El tudnám magam képzelni a Chanel-blézerekben.” (via)

A lenti felvételen Lesley Garrett Verdi operájából, A végzet hatalmából énekli a La vergine degli angeli kezdetű himnuszt.