Emma

A Covent Gardenben debütált Sebestyén Miklós

2017.07.20. 11:52

Programkereső

A basszbariton énekes André Tchaikowsky A velencei kalmár című operájában a Dózsét alakította július 19-én este, de ma is lesz egy előadás.

Sebestyén Miklós 1979-ben született, fiatalon aktív tagja volt a Tóth Aladár Operastúdiónak – olvasható a honlapján. 2002-től a Zürichi Zeneművészeti Főiskolán Polgár László növendékeként tanult. 2009-ben a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg mesterfokú diplomáját. Számos független operaprodukciókban vett részt Európában (Zürich, Basel, Winterthur, Torino, Monte Carlo, Budapest) és számos operaházban vendégszerepelt (Nürnbergi Operaház, a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz, Lipcsei Operaház, Prinzregententheater München).

A Magyar Állami Operaházban 2011-ben lépett fel először. 2012-ben debütált a New York-i Metropolitan színpadán, ahol az egyiptomi Király szerepét énekelte Verdi Aidájában. (Erről az élményről a Fideliónak mesélt egy interjúban.) Szintén a Metben énekelte V. Károly szerepét Verdi Don Carlos c. operájában, mindkét alakítása üdvözlő kritikákat kapott. 2013-ban debütált a Budapesti Wagner-napokon, ahol Kothner szerepét énekelte a Mesterdalnokokban Fischer Ádám vezényletével.

Sebestyén Miklós
Sebestyén Miklós
Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál

André Tchaikowsky (született: Robert Andrzej Krauthammer, 1935-1982) lengyel zongoravirtuóz és zeneszerző volt, aki a varsói gettóból hamis papírokkal menekülve vette fel azt a nevet, amellyel aztán világhírű lett. A velencei kalmár című operája az előítéletekről szól, és a szerző a gettóban szerzett élményeit is a cselekménybe szőtte. Tchaikowsky halála után azzal került be a nemzetközi sajtóba, hogy utolsó kívánsága szerint felhasználták a koponyáját Stratford-upon-Avonban egy Hamlet-előadásban.

A velencei kalmár a Wales-i Nemzeti Opera produkciója. (via Bachtrack)