Zsuzsanna

Semmelweisről szóló operát mutattak be New Yorkban

2017.09.12. 11:40

Programkereső

Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty librettista művét szeptember 11-én, hétfőn mutatták be a National Arts Clubban – derült ki a Népszava cikkéből.

Mint a szerző, Retkes Attila írja, a tervek szerint az operát Magyarországon is bemutatják 2018-ban. Raymond Lustig, a világhírű Juilliard Schoolon tanító, sokszoros díjnyertes zeneszerző a Népszavának elmondta: évek óta foglalkoztatja a korszakos jelentőségű, tragikus sorsú magyar szülész-nőgyógyász története.

Bár felfedezte egy pusztító kór gyógymódját, az egyszerű megoldásról nem sikerült meggyőznie a világot és egy elmegyógyintézetben halt meg egyedül”

- mondta.

Hozzátette: „A történet tanulsága – az igazság félreértelmezésének következményeiről – most még időszerűbb, mint valaha. Művem a zavarodott elme szürreális és fenségesen szép feltérképezése, ahogy a férfit a meg nem mentett anyák, valamint bábák, ápolónők és saját feleségének hangja kísérti. Azok a vizestálak, amelyekben a tanítványai nem voltak hajlandóak megmosni a kezüket, ugyancsak dalra fakadnak. Hamarosan a tálak már együtt zenélnek a holt anyákért megkongatott harangokkal.

Úgy döntöttünk, hogy nem naturálisan mutatjuk be a történet sötét mélységeit, hanem az emlékek fájdalmasan szép vonalát és a megrendítő szimbólumokat keressük. 

A zene teljes skálája a légies barokk polifóniától a rusztikus-falusias álmodozáson keresztül a popos kifejezésmódokig terjed. Tekinthetjük operának, de valójában inkább egy szabálytalan dalciklus” - fejtette ki. A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.