Gusztáv

A zene, ami a szerelem összes arcát megmutatja

2017.09.16. 13:36

Programkereső

Budapesti koncertjével indítja közös turnéját az elismert spanyol flamenco-táncos, Antonio El Pipa és korunk egyik legjelentősebb operaénekese, Magdalena Kožená. A Szerelem: menny és pokol című, tánccal fűszerezett spanyol dalest a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak fesztivál nyitóprogramja lesz szeptember 17-én.

Fantasztikus, ahogy a spanyolok megélik az érzelmeket. Ha boldogok, kibírhatatlanul boldogok, ugyanakkor élvezik, ha szenvednek, ha gyötrődnek, és a szerelem pokoli oldalát sem félnek megvilágítani.

Élet vagy halál – közte nincs semmi.

Ugyanezt érzem a flamencóban is: vagy kirobbanóan örömteli és boldog, vagy iszonyatosan sötét. Nagyon szeretem ezt az attitűdöt, ezeket a szélsőségeket. A barokk zene és a flamenco találkozásakor rengeteg olyan kontrasztot tapasztalhatunk meg, amely szíven üt” – nyilatkozta rendhagyó programjuk előkészületeiről napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, Magdalena Kožená, aki a Private Musicke régizenei együttes, valamint az Antonio El Pipa vezette Compañía de Flamenco társulattal Szerelem: menny és pokol címmel először az Európai Hidak fesztiválon állítja színpadra különleges műsorát.

Antonio El Pipa Spanyolországban, az andalúziai Jerez de la Fronterában született, flamenco-táncos családban. Művészneve is családi szálakra vezethető vissza: felmenői között olyan neves táncosokat találunk, mint Tía Juana la del Pipa vagy a „flamenco Tina Turnereként” emlegetett Juana la del Pipa. Antonio El Pipát világhírű flamenco-társulatok tagjaként Madridtól Londonon és Párizson át New Yorkig és Washingtonig a világ számos pontján ismerheti a közönség. Az őszinte, tiszta és autentikus előadásaiért dicsért táncos ezúttal is a legkiválóbb énekes és zenész partnerekkel lép színpadra.

Magdalena Kožená, a káprázatos cseh mezzoszoprán jóvoltából az ibér barokk Magyarországon alig ismert szerzőivel ismerkedhetünk meg, a barokk dalok közé pedig a jó kétszáz évvel később népszerűvé vált flamenco ékelődik. „Kisebb sokkot kaptunk, mikor először éreztük meg igazán a különbséget a finom, lágy barokk zene és a hihetetlen erejű, szenvedélyes flamenco között” – mesélte Kožená, aki azt is elárulta, hogy a koncerten tiszta flamencót és tiszta barokk zenét fog hallani a közönség. A kiváló Pierre Pitzl („a barokk gitár Jimi Hendrixe”) által irányított, közel két évtizede működő Private Musicke a cseh mezzoszopránnal már korábban is számos kitűnő felvételt készített.