Zöldhullám

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az araukária fa védelmében

2024.04.19. 15:05
Ajánlom
A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat nemcsak az araukária fát és azt a számos értéket szeretné megmutatni, ami hozzá kapcsolódik, hanem azt is, hogy az oktatás segítségével hogyan lehet ennek az ügynek a jelentőségét a gyermekekhez is eljuttatni.

Az először 2018-ban bemutatott A hatalmas erdő kiállítás kilenc olyan kreatív, valamint gazdaságilag is nyereséges projektet mutat be, amelyek a hat brazil biom erdeinek megőrzését tűzték ki célul.

Az araukária fa Paraná állam szimbóluma, ahol paranáfenyő néven ismerik.

A helyi indiánok curinak hívták, innen származik az állam fővárosának, Curitibának a neve, amely tupi-guarani nyelven sok fenyőmagot vagy sok fenyőfát jelent.

Az araukáriák a toboztermők osztályába tartoznak. A különböző kontinenseken körülbelül 18 fajuk él. Brazíliában egyetlen alfaja található meg, az Araucaria angustifolia, amely természetes módon terjedt el a délkeleti és főként a déli régiókban.

Araukaria-145808.png

Araukária (Fotó/Forrás: Zig Koch / Brazil Nagykövetség)

Az araukáriák kétszázmillió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. Ágaik csészealakot képeznek. A fa akár az 50 méteres magasságot is elérheti, törzse átmérője 2,5 méter.

Az araukáriák 200.000 km2 területen fordultak elő az országban – Paraná állam területének 40%-át, Santa Catarina állam területének 30%-át, míg Rio Grande do Sul állam területének 25%-át foglalták el. A fakitermelés miatt azonban mára az eredeti területeknek mindössze 3%-án található araukáriaerdő.

A Nemzetközi Természet- és Természetiforrás-védelmi Unió (IUCN) besorolása szerint

az araukáriákat a kipusztulás kritikus veszélye fenyegeti, egyéb, a fához kapcsolódó élőlényekkel együtt.

Ilyen például a sörényes farkas, a tapír, a jaguár, a kék cápa, valamint különféle növények (fahéj, canjerana, imbuia és páfrányfa). Hatalmas gazdasági, ökológiai és kulturális jelentősége miatt a fafajta védelme és tervezett újratelepítése fontos elérendő cél.

Gyerekek az araukáriáról

A Kincseink, az araukáriák tárlat egy fontos elemmel egészíti ki az erdők megőrzésére irányuló törekvést: az oktatással, amelyet a brazíliai Minas Gerais állam déli részén, Camanducaia városában található Araukária Iskola sikertörténetei illusztrálnak. Ebben a kis iskolában a diákok szívvel-lélekkel küzdenek az araukáriák védelméért. A gyerekek a kiállítást rajzaikkal és gondolataikkal színesítették.

„Ha azt akarjuk, hogy mindaz, amit Isten adott nekünk, megmaradjon, akkor meg kell védenünk az araukáriákat. Én legalább ennyivel szeretnék segíteni, és neked is meg kellene tenned ezt az apróságot az araukáriákért, hogy ne pusztuljanak ki. Próbálj meg jót tenni az araukáriákkal és más fákkal, hogy a természet életben maradhasson!” (Millena, 10)

„Azt mondják, hogy a mókus a fenyőfák ültetője, mivel néha elfelejtkezik egy-egy fenyőtobozról, aztán pedig kinő ott egy új fa…

Szerintem mindenkinek védenie kellene a környezetet, vigyáznia kellene a világra, nem lenne szabad szemetelnie a természetben és védenie kellene az araukáriákat.

(Ana Livia, 11)

„Az araukária az iskolánk szimbóluma, tisztítja a levegőt, és araukáriamagot ad nekünk, ami sok rágcsáló számára fontos táplálékforrás. Korábban Brazília déli részén hatalmas araukáriaerdők voltak, de az erdőírtás miatt mára nagyon kevés maradt, emiatt tilos kivágni őket. Ha kivágod, akkor mehetsz a börtönbe! Ezért akarom megvédeni az araukáriákat.” (Domini, 11)

„Meg akarom védeni az araukáriákat, mert menedéket nyújtanak a madaraknak, és mert a környezetünk és Brazíliánk részei. Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik.” (Dieda Gaia, 10)

Brazilkiallitas2-144744.jpg

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (Fotó/Forrás: Brazil Nagykövetség)

A gyerekek kíváncsiságának felkeltésével az iskola tanárai elérik, hogy diákjaik fokozatosan a nyelv, az írás, a matematika és a természettudományok mestereivé váljanak. A tanórák végén a gyerekek az araukáriák védelmével kapcsolatos tevékenységekben vesznek részt, ezáltal pedig automatikusan belevonódnak ebbe a tevékenységbe.

A gyerekek cselekedve tanulnak, és változatos tevékenységek (színház, rajzolás, fotózás, kirándulások, anyaggyűjtés, erdőtakarítás stb.) során fedezik fel a különböző szerepek fontosságát.

A diákok a fák tanulmányozása révén átérzik azok fontosságát, és különböző kreatív módokon vesznek részt védelmükben.

Azáltal, hogy megértik, ezek a fák tényleg a mi kincseink, a legjobb természetvédőkké válnak, és szélesebb körben is hozzájárulnak az erdők és a környezet védelméhez.

A jelen kiállítás a 2024-es Fenntarthatósági Témahét keretében szeretné megismertetni a közönséggel nemcsak magát a különleges araukária fát és azt az élővilágot és számos értéket, amely hozzá kapcsolódik, hanem azt is, hogy az oktatás segítségével hogyan lehet a megmentésére törekedni, hogyan lehet jelentőségét a gyermekekhez is eljuttatni.

A tárlat megnyitóján beszédet mond Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete és Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója. A kiállítás május 18-ig látható.

További információ itt érhető el. >>>

Araukariak_kialliatas_HUN-145428.png

A Kincseink, az araukáriák kiállítás plakátja (Fotó/Forrás: Brazil Nagykövetség)

Fejléckép: A Kincseink, az araukáriák című kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (forrás: Brazil Nagykövetség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Turbulesszencia

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a közelmúltbeli eseményekre reflektál, amelyek során egy-egy turbulenciába kerülő repülőgép utasai sérültek meg.
Zöldhullám hír

Felavatták Csapody Vera portréját a Füvészkertnél

Az ELTE Füvészkert bejáratánál június 3-án felavatott interaktív köztéri műalkotás egy polihisztor értelmiségi nő kivételes életútja előtt tiszteleg. Csapody Vera tanári pályája és botanikai munkássága is rendkívüli.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Kinyílott a pitypang, megírom

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a korábbra tolódott tavasz indította el a gondolatmenetét.
Zöldhullám ajánló

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az araukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.