Zöldhullám

Hans Zimmer és David Attenborough repít el minket a fagy birodalmába

2022.10.28. 11:00
Ajánlom
A BBC népszerű sorozatának második részében a megismerhetjük a Föld leghidegebb tájait, és azt, milyen fontos a szerepük a bolygó életében. A minőségi kikapcsolódást pedig minőségi zene kíséri: Hans Zimmer művére Camila Cabello írt dalszöveget. A dal meghallgatható a cikkben.

Október 30-án debütál a BBC Earth magyarországi csatornáján A fagy birodalma II. ismeretterjesztő sorozat, a világ talán legnépszerűbb dokumentumfilmese, David Attenborough narrációjával. Az alkotás – amely több mint egy évtizeddel az Emmy- és BAFTA-díjas első sorozat után készült el – új, ismeretlen fagyott világokat mutat be annak minden szépségével és árnyoldalával együtt. A készítők célja, hogy rávilágítsanak, milyen drámai hatást gyakorolnak ezek a területek nemcsak az ott élő állatok életére, hanem az egész bolygóra, illetve hogy miért is hordoz magába óriási veszélyt a globális felmelegedés. 

A sorozat készítői négy éven keresztül járták a Föld leghidegebb pontjait,

hogy felfedezzék az Antarktisz és az Északi Sarkvidék kietlen pusztáit, a tundra és a tajga kegyetlen vidékeit, illetve a magashegységek eddig ismeretlen tájait.

Frozen_Planet_II_01_038_Screengrab-103030.jpg

Jelenet A fagy birodalma II. című sorozatból (Fotó/Forrás: Arterego)

Hogy a BBC és David Attenborough neve garancia a minőségre, abban semmi újdonság nincs, így az sem meglepetésszerű, hogy a sorozat főcímzenéjét szintén remek alkotókra bízták: az Oscar-díjas Hans Zimmer és a 25 éves szupersztár, Camila Cabello egyesítették erejüket a BBC felkérésére.

Hans Zimmer

– akinek dallamai olyan filmekben csendültek fel, mint például az Oroszlánkirály, a Top Gun vagy a Csillagok között

nem először adja nevét természetfilmekhez, korábban közreműködött a Bolygónk, a Föld II. sorozat, illetve a Kék Bolygó II. zenéjének megkomponálásában is. Mostani alkotásában a művész két jól ismert munkatársa, Anže Rozman hangszerelő és Russell Emanuel producer is közreműködött.

A mexikói-kubai származású Camila Cabello 2012-ben bukkant fel az amerikai X-faktorban, ez hozta meg számára a népszerűséget, egy alkalommal Grammy-díjra is jelölték. Dalszövegében, amelyet Zimmer zenéjére írt, a sorozat témáját próbálta megragadni: jeges hegycsúcsok és tundrák jelennek meg, ahol a bolygó legrejtélyesebb vadállatai uralkodnak, miközben körülöttük minden egyfolytában változik. Egyszerre szép és veszélyes világ ez, ahol életben maradni egyenlő a csodával.

A sorozat első epizódja október 30-án 18 órától látható a BBC Earth csatornáján. 

Fejléckép: Hans Zimmer és David Attenborough (Fotó/Forrás: Arterego, Wikipedia)

Derítse ki, mennyire ismeri Hans Zimmer filmzenéit!

Kapcsolódó

Derítse ki, mennyire ismeri Hans Zimmer filmzenéit!

Idén igazán gazdagon el vagyunk látva filmzeneszerzőkkel, ami a koncertkínálatot illeti, de nézzük meg, valójában tudjuk-e, melyik mozifilmben csendülnek fel a hazánkban koncertező Hans Zimmer szerzeményei.

Vámos Miklós: Együtt tesszük tönkre a lakóbolygónkat

Vámos Miklós: Együtt tesszük tönkre a lakóbolygónkat

Ritka az olyan könyv, amelynek haszna tudományos módszerekkel is mérhető. Az Egy élet a bolygónkon ilyen. Meg kell becsülni – írja David Attenborough memoárkötetéről Vámos Miklós.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám hír

Országszerte erdőket telepít a MOME, ezzel hazánk első karbonsemleges egyetemévé válik

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal összefogva Magyarország három pontján, csaknem 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Afrika szarva

205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf pusztult el az élelem- és vízhiány meg a tartós szárazság miatt Kenyában február és október között. Ezt a vidám infót osztotta meg a világgal a napokban a kenyai turisztikai miniszter. Erről jutott eszembe ez a kép, ami tökéletesen illusztrálja a jelenséget.
Zöldhullám ajánló

Hans Zimmer és David Attenborough repít el minket a fagy birodalmába

A BBC népszerű sorozatának második részében a megismerhetjük a Föld leghidegebb tájait, és azt, milyen fontos a szerepük a bolygó életében. A minőségi kikapcsolódást pedig minőségi zene kíséri: Hans Zimmer művére Camila Cabello írt dalszöveget. A dal meghallgatható a cikkben.
Zöldhullám Zöldhullám

David Attenborough lett a Föld bajnoka

A híres brit természettudós, David Attenborough kapta a Föld bajnoka címet az ENSZ Környezetvédelmi Programjától. Az elismeréssel a 95 éves tudós életre szóló elkötelezettségét honorálták. Attenborough a rangos díj átvételekor hangsúlyozta, azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.
Zöldhullám ajánló

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.