Zöldhullám

KÉP-regény: Afrika szarva

2022.11.11. 15:25
Ajánlom
205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf pusztult el az élelem- és vízhiány meg a tartós szárazság miatt Kenyában február és október között. Ezt a vidám infót osztotta meg a világgal a napokban a kenyai turisztikai miniszter. Erről jutott eszembe ez a kép, ami tökéletesen illusztrálja a jelenséget.

Az évek óta tartó szárazság lassan élhetetlenné teszi az Afrika szarvának is nevezett, Kenya, Szomália és Etiópia által határolt területet. Mikor évekkel ezelőtt Kenyában jártam, beszélgettem egy helyi vadőrrel, aki azt fejtegette, hogy a maszáj törzsek lassan elhagyják a szavannákat az egyre súlyosabb aszály miatt, és be fognak költözni a városokba. Ehhez képest ma már ott tartunk, hogy ha nincs víz, akkor nem hogy a vadrezervátumok állatait nem tudják itatni, de a területen élő 15 millió ember fele már most sem tudna életben maradni az élelmiszersegélyek és az odaszállított ivóvíz nélkül.

Ráadásul nyoma sincs annak, hogy a helyzet pozitív irányban fog változni, sőt a borzalmas folyamat megállíthatatlannak látszik.

Most persze lehet erre azt mondani, hogy Afrikában mindig is volt aszály és éhezés, meg különben is messze van az egész, de azért felhívnám a figyelmet néhány apróságra. Kezdeném azzal, hogy az idei volt minden idők legforróbb nyara Európában.

Sőt, egyes kutatók szerint az idei volt hátralévő életünk leghűvösebb nyara.

Szép kilátások! Ráadásul, miközben a megemelkedett energiaárak miatt mindenki az enyhe télben bízott, megkaptuk ajándékba minden idők legmelegebb európai októberét is. Hát, fűteni nem nagyon kellett, ez igaz, de közben teljesen eltűnnek az Alpok gleccserei, az Északi-sark jégtakarójának kiterjedése pedig 10 százalékkal kisebb ahhoz képest, amekkorának októberben lennie kéne.

A folyamat végeredménye dióhéjban: a mediterrán országok nyaranta élhetetlenné válnak, az Ibériai félszigeten egész nyáron vízkorlátozások voltak érvényben, a lakosságnak palackozott vizet osztogattak, a hotelek medencéit leengedték, a parkok öntözését betiltották. Az olvadó gleccserek miatt kiszáradnak a nagy európai folyók vízgyűjtő területei, a sekélyvizű tavak elmocsarasodnak.

A sarki jégsapka olvadása drasztikusan növeli a világtengerek vízszintjét, ami komplett országok eltűnéséhez vezet, ráadásul az értékes édesvíz ihatatlan sósvízzé alakul.

Ha így vizsgáljuk a dolgot, akkor már nincsenek is annyira messze tőlünk Afrika szarvának problémái.

Kenya-Ambosseli-nemzeti-park_ok-152550.jpg

Kenya Ambosseli nemzeti park (Fotó/Forrás: morpho)

Közben a világ vezetői az egyiptomi Sarm es-Sejkben az ENSZ COP27 klímakonferenciáján arról tárgyalnak, hogy a legnagyobb széndioxid és metán kibocsájtó országok fizessenek valamiféle kártérítést vagy kompenzációt azoknak a szegény országoknak, amelyek gyakorlatilag semmilyen iparral nem rendelkeznek, mégis a leginkább ki vannak szolgáltatva a klímakrízis hatásainak. Én lennék a legboldogabb, ha bármilyen előrelépés történne az ügyben, de azért enyhén szólva megmosolyogtató, hogy a világ egyik legnagyobb üdítőital gyártó cége a klímacsúcs főszponzora, az üdítőket meg, ugye, jellemzően műanyag palackokba töltik. Nem tudom, hogy hol kell keresni a probléma megoldását, de hogy nem Sarm es-Sejkben, az biztos.

Egyébként meg a figyelemfelkeltésen túl nem tartom igazán jó ötletnek azt sem, hogy Van Gogh festményeket locsolgassunk le paradicsomszósszal, meg ragasszuk magunkat a Mona Lisához. Talán az amszterdami klímavédők akciója volt eddig a legszimpatikusabb, akik megrohamozták és blokkolták a Schiphol repülőtérnek azt a szegmensét, amit a milliárdosok magángépei használnak.

Én fotográfusként mindössze annyit tehetek, hogy egy hajdan volt kenyai kafferbivaly száradó szarvával próbálom felhívni a figyelmet Afrika kiszáradó szarvára, ami már régóta Ázsia és Európa irányába mutat, aminek nem csak az lesz a vége, hogy unokáink kafferbivalyt már állatkertben sem fognak látni, hanem az, hogy a magánrepülőgépek is ott fognak elrohadni a száz fokos amszterdami betonon.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Kenya Ambosseli nemzeti park (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

 

Klímaaktivisták öntötték le Van Gogh egyik leghíresebb festményét

Kapcsolódó

Klímaaktivisták öntötték le Van Gogh egyik leghíresebb festményét

Szándékos károkozás miatt vettek őrizetbe két nőt, akik konzerv paradicsomlevessel öntötték le a híres holland festőművész Napraforgók című művét. A műalkotást üveg fedte, így nem károsodott.

Klímaaktivisták ráragasztották a tenyerüket egy Picasso-festményre

Klímaaktivisták ráragasztották a tenyerüket egy Picasso-festményre

Őrizetbe vették, majd elengedték az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagját Melbourne-ben, akik az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztották a tenyerüket – adta hírül a The Guardian című brit napilap online kiadása, hozzátéve, hogy a festmény nem sérült meg.

Klímaaktivisták odaragasztották magukat egy festményhez Londonban

Klímaaktivisták odaragasztották magukat egy festményhez Londonban

A BBC News beszámolója szerint a Nemzeti Galériában történt az eset július 4-én, ahol a Just Stop Oil két aktivistája, átlépve a biztonsági kordont, John Constable The Hay Wain (A szénásszekér) című festményének keretéhez ragasztotta a kezét, miután az eredeti alkotást egy apokaliptikus jövőt ábrázoló képpel fedték el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Afrika szarva

205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf pusztult el az élelem- és vízhiány meg a tartós szárazság miatt Kenyában február és október között. Ezt a vidám infót osztotta meg a világgal a napokban a kenyai turisztikai miniszter. Erről jutott eszembe ez a kép, ami tökéletesen illusztrálja a jelenséget.
Zöldhullám ajánló

Hans Zimmer és David Attenborough repít el minket a fagy birodalmába

A BBC népszerű sorozatának második részében a megismerhetjük a Föld leghidegebb tájait, és azt, milyen fontos a szerepük a bolygó életében. A minőségi kikapcsolódást pedig minőségi zene kíséri: Hans Zimmer művére Camila Cabello írt dalszöveget. A dal meghallgatható a cikkben.
Zöldhullám Zöldhullám

David Attenborough lett a Föld bajnoka

A híres brit természettudós, David Attenborough kapta a Föld bajnoka címet az ENSZ Környezetvédelmi Programjától. Az elismeréssel a 95 éves tudós életre szóló elkötelezettségét honorálták. Attenborough a rangos díj átvételekor hangsúlyozta, azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.
Zöldhullám ajánló

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.
Zöldhullám installáció

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.