Zöldhullám

KÉP-regény: Kinyílott a pitypang, megírom

2024.04.19. 16:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a korábbra tolódott tavasz indította el a gondolatmenetét.

Ráadásul rengeteg pitypang nyílott ki, és sokáig azt gondoltam, hogy ezt soha senki nem fogja megírni, mert teljesen érdektelen. Erre kiderült, hogy erről koránt sincs szó. Sőt. Talán kezdjük ott, hogy ennek most még nem is kellett volna megtörténnie! Nagyjából hat héttel jár a természet a virtuális, sokéves átlagos önmaga előtt. A február nagyjából megfelelt egy sztenderd márciusnak.

Ha 1848-ban ilyen éghajlati viszonyok uralkodtak volna, akkor a forradalmat simán előrehozzák februárra. Magyarországon például tavasszal és ősszel robbantották ki a forradalmak és szabadságharcok zömét.

Gondolom, a nyári kánikulában senkinek sincs kedve barikádot építeni, télen meg nehézkes lehetett nagykabátban hajigálni a Molotov-koktélt.

Hát, nagyot változott a világ. Ezek a szempontok teljesen eltűntek. A vénasszonyok nyara nagyjából szeptembertől novemberig tart, áprilisban pedig megtanultuk a „tavaszi kánikula” címen futtatott alkalmi szakkifejezést.

De ne aggódjon senki, lesz ez még rosszabb is! A telek eltűntével már az egész európai ökoszisztéma teljesen megborult. A jó hírem az, hogy már télen sem kell aggódni a gázszámla miatt, a rossz viszont az, hogy augusztusban csak a légkondi hűsében lehet majd életben maradni, és ez a villanyszámlán erősen visszaköszön majd. Miért is írom én ezt meg, avagy hogyan kerül ide ez a pitypang, esetleg gyermekláncfű? Vagy kutyatej? Bár megtudtam, hogy egész gyerekkoromban tévesen hívtuk kutyatejnek, merthogy az nem is ez, hanem egy másik növény, a farkas-kutyatej, ami ráadásul mérgező is.

Világszerte vagy 30 pitypangfajta létezik, és azokat a helyeket kedvelik, ahol jó sokat süt a nap, mint a mező, erdőszél, kertek és a pázsit úgy általában. Szinte mindenhol gyomnövényként tekintenek rá, kivéve a belgákat. Nem tudtam megfejteni, hogy miért, de Belgiumban a pitypangot nagy mennyiségben termesztik és hasznosítják. Merthogy egyébként a pitypangnak számos olyan tulajdonsága van, ami az emberek számára jótékony hatású.

Az ázsiai konyhában előszeretettel használják saláták és szendvicsek alapanyagaként, de kísérleteznek vele az autógumigyártásnál, vagy használják gyógyszerként.

Konkrétan A-, C- és K-vitaminban gazdag növény, ráadásul magas a vas-, kalcium- és káliumtartalma. A népgyógyászatban fertőzések és májrendellenesség kezelésére is alkalmazzák. A pitypangból készült tea pedig vizelethajtó hatású. Bár az íze borzalmas, egyszer rádumáltak, és tapasztalataim szerint a hánytató hatása is kiváló.

PitypangTaraxacumofficinale-165144.jpg

Pitypang – Taraxacum officinale (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A pitypang életciklusai alatt megtestesíti a napot, a holdat és a csillagokat. A sárga virág a nap, a labdaszerű feje, amit a gyerekek előszeretettel fújkálnak szerteszét, az lenne a hold, az ejtőernyőszerűen szétszóródott magok, a kaszatok pedig a csillagok. Hát ha abból indulok ki, hogy nagyjából hat hét alatt megy végig egy átlagos életciklus a virágzástól a magokig – és rögtönzött cimborális telefonos kutatásaim alapján Európa-szerte nemcsak az orgona, de a pitypang is mindenhol elvirágzott április közepére – akkor ez így elég érdekes jövőt vetít előre.

Rengetegszer megírtam már, hogy a nem túl távoli jövőben egy nagyrészt víz alá került sivatag néz ki a Föld nevű bolygónak világszerte. Viszont mégiscsak van értelme ezzel a témával foglalatoskodni, mert egyre több pozitív visszajelzést kapok olyanoktól is, akik pár éve még hallani sem akartak semmiféle klímaváltozásról, pláne klímakrízisről. Azért lassan mindenkinek leesik, hogy eltűnt a tél, gyakorlatilag pár hétre redukálódott a tavasz és az ősz, a nyár meg jelenleg Skandináviában olyan, mint amilyen Közép-Európában volt negyven évvel ezelőtt.

Még két évtized, és ha valaki pitypangot akar fotózni, akkor valahol Izland és a Spitzbergák környékén kell majd keresgélnie. És ez most kivételesen nem vicc.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Pitypang – Taraxacum officinale (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Kinyílott a pitypang, megírom

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a korábbra tolódott tavasz indította el a gondolatmenetét.
Zöldhullám ajánló

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: A bátortalan ifjú gnú

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a gnúk méltatlan mellőzöttségén töpreng, és megosztja élményét a gyáva kis gnúborjúról, aki nem mert belemenni a pocsolyába.
Zöldhullám ajánló

Idén már elérhető a 2024-es Greenpeace-naptár!

Mostantól elérhető a 2024-es Greenpeace-naptár, melyben a neves környezetvédő szervezet összegyűjtötte a jeles zöld napokat és érdekességeket csodálatos élővilágunkról.
Zöldhullám hír

Országszerte erdőket telepít a MOME, ezzel hazánk első karbonsemleges egyetemévé válik

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal összefogva Magyarország három pontján, csaknem 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését.