Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

2021.06.11. 12:55
Ajánlom
A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
kelejuci_hianypotLASS_1k-120153.jpeg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Az Eleven Tavasz keretében mutatkozott be Kele Juci képzőművész köztéri installációja, amelyet a XI. kerületi Gárdonyi téren kivágott fa helyén épített fel. A fa hiánya annyira sokkolta a művészt, hogy ez már a második installációja a téren, amellyel a természet hiányára, a fenntarthatatlan életmódunkra kívánja felhívni a figyelmet. Tavaly "MeditÁLLJ!" címmel a városi nyüzsgésből invitált minket egy perc megnyugvásra, egy növénnyel átszőtt, spirális tér közepére. A csigavonal középső, privát terében, egy korábban ott állt fa rönkjére állhattunk fel, nézhettünk magunkba vagy akár az égre. Most apró hétköznapi vállalásokra” sarkall bennünket, hogy együtt tegyünk valamit az élhetőbb városért, a zöldebb jövőért.

Ha te is változtatnál, vállalj Te is feladatot. Építsünk együtt egy szebb jövőt!”

– bíztat Kele Juci mindenkit, aki szeretne ökutudatosabban élni, és szerencsére felhívása értő fülekre talált, mert az elmúlt hetekben nagy érdeklődéssel figyelték az arra járó gyerekek, családok a zöld installációt. Rendre megállnak az emberek a vesszőfüggönyből épített „fánál”, hogy elolvassák a vállalásokat, üzeneteket, és vannak akik saját fogadalmaikat is elhelyezik rajta. Megannyi teljesíthető, hétköznapi üzenet olvasható a téren, például:   

„Biciklivel járok”, „Piacon vásárlok (újra)”, „Figyelek másokra”

„Kicsit ódzkodtam attól, hogy mi lesz akkor, ha ez csak nekem fontos és üresen fog állni a rács, de már a megnyitóra sokan eljöttek, tele volt a tér gyerekektől nagymamákig minden korosztállyal és attól kezdve minden nap egyre többen „vállaltak” valamilyen ökotudatos lépést” – mondta el a művész.

IMG_20210602_180121-120147.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Fidelio)

Különösen fontosnak a számára ezek az apró, kis lépésekben megtett vállalások, ő maga is sokat tesz a kiírt fogadalmak betartásában a hétköznapjaiban. Ahogy ottjártunkkor elmondta, elsősorban a városi élet széttöredezettségével járó túlfogyasztásunkat tartja problémásnak: „merjünk kölcsönkérni, vagy bérelni eszközöket” javasolja, és arra bíztat, hogy gondolkodjunk el azon, hogyan kellene együtt élnünk, hiszen „vannak nagyon jó városi co-living példák”.

Az installáción az élet különféle területei mentén sorolja fel saját fogadalmait is, például az utazást, vagy az étkezést érintő vállalásait, hiszen fontos az, hogy mivel közlekedik, mit eszik, az honnan jön, vagy hogyan van becsomagolva:

Összességében nagyon fontosnak tartom, amiről talán keveset beszélünk, magát az etikus fogyasztást, vagyis, hogy ne legyen sok termékünk, és ami van, arra vigyázzunk.”

Az egészséges életmódot is a környezettudatosság felől közelíti meg, mint mondja: „rendkívül fontosnak tartom a betegségek megelőzését, akárcsak az egymás felé történő gesztusokat, amelyek főleg a városi életből hiányoznak, és amit a maszkos lét még nehezebbé tett.”

kelejuci_hianypotLASS-2-120148.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Olyan emberekhez juthatok így el, akik biztos nem követik az oldalamat”

– összegzi a köztéri művészet lényegét Kele Juci, akinek meggyőződése, hogy a megoldáshoz nem a klímaszorongás felől kell közelíteni, mert az megbéníthat, sőt sokkolhatja a környezetért aggódó érzékeny embereket. Inkább a környezettudatossághoz vezető apró lépésekben hisz, amelyekben a művészet, benne a köztéri installáció sokat segíthet. Az építésznek indult festőművész csodálatos lehetőségnek tartja a zöld-installációk építését, mert amellett, hogy visszatalált benne eredeti szakmája térélményéhez, közvetlen kapcsolódást is ad a befogadókhoz.

A kiállításhoz több program és workshop is kapcsolódott, ottjártunkkor Rácz Anikó bútortervező, a Hannabi bútor alapítója beszélt a fenntartható hétköznapok praktikáiról. Zárásként június 11.-én este 19:00 órakor záró meditációt tartanak Beth Uptonnal (Anuttarával) a Gárdonyi téren, ahol a ‘hiánypótLÁSS!’ installáció során  tett vállalásokat erősítik meg.

Kele Juci: hiánypótLÁSS!
Interaktív zöld installáció az Eleven Tavasz keretében
Budapest, XI. kerület, Gárdonyi tér
megtekinthető: június 11-ig

Fejléckép: Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó: Fidelio)

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legnépszerűbb

Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.
Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája

Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zöldhullám installáció

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Zöldhullám interjú

Zöldülő versenyszféra

Nem úri huncutság, különcködés – alapvetés. A környezetvédelem, a fenntarthatóság a cégek életében is fontos szerepet játszik, a bolygó megóvására egyre több uniós rendelet kötelezi őket. Hogy ne vesszenek el az új szabályok tengerében, a Finnovation következő konferenciáján szakemberek válaszolnak az üzleti szféra szereplőinek legfontosabb kérdéseire. Eero Yrjö-Koskinen-nel, a Budapesti Finn Intézet igazgatójával beszélgettünk.