Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

2021.06.11. 12:55
Ajánlom
A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
kelejuci_hianypotLASS_1k-120153.jpeg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Az Eleven Tavasz keretében mutatkozott be Kele Juci képzőművész köztéri installációja, amelyet a XI. kerületi Gárdonyi téren kivágott fa helyén épített fel. A fa hiánya annyira sokkolta a művészt, hogy ez már a második installációja a téren, amellyel a természet hiányára, a fenntarthatatlan életmódunkra kívánja felhívni a figyelmet. Tavaly "MeditÁLLJ!" címmel a városi nyüzsgésből invitált minket egy perc megnyugvásra, egy növénnyel átszőtt, spirális tér közepére. A csigavonal középső, privát terében, egy korábban ott állt fa rönkjére állhattunk fel, nézhettünk magunkba vagy akár az égre. Most apró hétköznapi vállalásokra” sarkall bennünket, hogy együtt tegyünk valamit az élhetőbb városért, a zöldebb jövőért.

Ha te is változtatnál, vállalj Te is feladatot. Építsünk együtt egy szebb jövőt!”

– bíztat Kele Juci mindenkit, aki szeretne ökutudatosabban élni, és szerencsére felhívása értő fülekre talált, mert az elmúlt hetekben nagy érdeklődéssel figyelték az arra járó gyerekek, családok a zöld installációt. Rendre megállnak az emberek a vesszőfüggönyből épített „fánál”, hogy elolvassák a vállalásokat, üzeneteket, és vannak akik saját fogadalmaikat is elhelyezik rajta. Megannyi teljesíthető, hétköznapi üzenet olvasható a téren, például:   

„Biciklivel járok”, „Piacon vásárlok (újra)”, „Figyelek másokra”

„Kicsit ódzkodtam attól, hogy mi lesz akkor, ha ez csak nekem fontos és üresen fog állni a rács, de már a megnyitóra sokan eljöttek, tele volt a tér gyerekektől nagymamákig minden korosztállyal és attól kezdve minden nap egyre többen „vállaltak” valamilyen ökotudatos lépést” – mondta el a művész.

IMG_20210602_180121-120147.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Fidelio)

Különösen fontosnak a számára ezek az apró, kis lépésekben megtett vállalások, ő maga is sokat tesz a kiírt fogadalmak betartásában a hétköznapjaiban. Ahogy ottjártunkkor elmondta, elsősorban a városi élet széttöredezettségével járó túlfogyasztásunkat tartja problémásnak: „merjünk kölcsönkérni, vagy bérelni eszközöket” javasolja, és arra bíztat, hogy gondolkodjunk el azon, hogyan kellene együtt élnünk, hiszen „vannak nagyon jó városi co-living példák”.

Az installáción az élet különféle területei mentén sorolja fel saját fogadalmait is, például az utazást, vagy az étkezést érintő vállalásait, hiszen fontos az, hogy mivel közlekedik, mit eszik, az honnan jön, vagy hogyan van becsomagolva:

Összességében nagyon fontosnak tartom, amiről talán keveset beszélünk, magát az etikus fogyasztást, vagyis, hogy ne legyen sok termékünk, és ami van, arra vigyázzunk.”

Az egészséges életmódot is a környezettudatosság felől közelíti meg, mint mondja: „rendkívül fontosnak tartom a betegségek megelőzését, akárcsak az egymás felé történő gesztusokat, amelyek főleg a városi életből hiányoznak, és amit a maszkos lét még nehezebbé tett.”

kelejuci_hianypotLASS-2-120148.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Olyan emberekhez juthatok így el, akik biztos nem követik az oldalamat”

– összegzi a köztéri művészet lényegét Kele Juci, akinek meggyőződése, hogy a megoldáshoz nem a klímaszorongás felől kell közelíteni, mert az megbéníthat, sőt sokkolhatja a környezetért aggódó érzékeny embereket. Inkább a környezettudatossághoz vezető apró lépésekben hisz, amelyekben a művészet, benne a köztéri installáció sokat segíthet. Az építésznek indult festőművész csodálatos lehetőségnek tartja a zöld-installációk építését, mert amellett, hogy visszatalált benne eredeti szakmája térélményéhez, közvetlen kapcsolódást is ad a befogadókhoz.

A kiállításhoz több program és workshop is kapcsolódott, ottjártunkkor Rácz Anikó bútortervező, a Hannabi bútor alapítója beszélt a fenntartható hétköznapok praktikáiról. Zárásként június 11.-én este 19:00 órakor záró meditációt tartanak Beth Uptonnal (Anuttarával) a Gárdonyi téren, ahol a ‘hiánypótLÁSS!’ installáció során  tett vállalásokat erősítik meg.

Kele Juci: hiánypótLÁSS!
Interaktív zöld installáció az Eleven Tavasz keretében
Budapest, XI. kerület, Gárdonyi tér
megtekinthető: június 11-ig

Fejléckép: Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó: Fidelio)

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám hír

Országszerte erdőket telepít a MOME, ezzel hazánk első karbonsemleges egyetemévé válik

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal összefogva Magyarország három pontján, csaknem 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Afrika szarva

205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf pusztult el az élelem- és vízhiány meg a tartós szárazság miatt Kenyában február és október között. Ezt a vidám infót osztotta meg a világgal a napokban a kenyai turisztikai miniszter. Erről jutott eszembe ez a kép, ami tökéletesen illusztrálja a jelenséget.
Zöldhullám ajánló

Hans Zimmer és David Attenborough repít el minket a fagy birodalmába

A BBC népszerű sorozatának második részében a megismerhetjük a Föld leghidegebb tájait, és azt, milyen fontos a szerepük a bolygó életében. A minőségi kikapcsolódást pedig minőségi zene kíséri: Hans Zimmer művére Camila Cabello írt dalszöveget. A dal meghallgatható a cikkben.
Zöldhullám Zöldhullám

David Attenborough lett a Föld bajnoka

A híres brit természettudós, David Attenborough kapta a Föld bajnoka címet az ENSZ Környezetvédelmi Programjától. Az elismeréssel a 95 éves tudós életre szóló elkötelezettségét honorálták. Attenborough a rangos díj átvételekor hangsúlyozta, azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.
Zöldhullám ajánló

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.