Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

2021.06.11. 12:55
Ajánlom
A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
kelejuci_hianypotLASS_1k-120153.jpeg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Az Eleven Tavasz keretében mutatkozott be Kele Juci képzőművész köztéri installációja, amelyet a XI. kerületi Gárdonyi téren kivágott fa helyén épített fel. A fa hiánya annyira sokkolta a művészt, hogy ez már a második installációja a téren, amellyel a természet hiányára, a fenntarthatatlan életmódunkra kívánja felhívni a figyelmet. Tavaly "MeditÁLLJ!" címmel a városi nyüzsgésből invitált minket egy perc megnyugvásra, egy növénnyel átszőtt, spirális tér közepére. A csigavonal középső, privát terében, egy korábban ott állt fa rönkjére állhattunk fel, nézhettünk magunkba vagy akár az égre. Most apró hétköznapi vállalásokra” sarkall bennünket, hogy együtt tegyünk valamit az élhetőbb városért, a zöldebb jövőért.

Ha te is változtatnál, vállalj Te is feladatot. Építsünk együtt egy szebb jövőt!”

– bíztat Kele Juci mindenkit, aki szeretne ökutudatosabban élni, és szerencsére felhívása értő fülekre talált, mert az elmúlt hetekben nagy érdeklődéssel figyelték az arra járó gyerekek, családok a zöld installációt. Rendre megállnak az emberek a vesszőfüggönyből épített „fánál”, hogy elolvassák a vállalásokat, üzeneteket, és vannak akik saját fogadalmaikat is elhelyezik rajta. Megannyi teljesíthető, hétköznapi üzenet olvasható a téren, például:   

„Biciklivel járok”, „Piacon vásárlok (újra)”, „Figyelek másokra”

„Kicsit ódzkodtam attól, hogy mi lesz akkor, ha ez csak nekem fontos és üresen fog állni a rács, de már a megnyitóra sokan eljöttek, tele volt a tér gyerekektől nagymamákig minden korosztállyal és attól kezdve minden nap egyre többen „vállaltak” valamilyen ökotudatos lépést” – mondta el a művész.

IMG_20210602_180121-120147.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Fidelio)

Különösen fontosnak a számára ezek az apró, kis lépésekben megtett vállalások, ő maga is sokat tesz a kiírt fogadalmak betartásában a hétköznapjaiban. Ahogy ottjártunkkor elmondta, elsősorban a városi élet széttöredezettségével járó túlfogyasztásunkat tartja problémásnak: „merjünk kölcsönkérni, vagy bérelni eszközöket” javasolja, és arra bíztat, hogy gondolkodjunk el azon, hogyan kellene együtt élnünk, hiszen „vannak nagyon jó városi co-living példák”.

Az installáción az élet különféle területei mentén sorolja fel saját fogadalmait is, például az utazást, vagy az étkezést érintő vállalásait, hiszen fontos az, hogy mivel közlekedik, mit eszik, az honnan jön, vagy hogyan van becsomagolva:

Összességében nagyon fontosnak tartom, amiről talán keveset beszélünk, magát az etikus fogyasztást, vagyis, hogy ne legyen sok termékünk, és ami van, arra vigyázzunk.”

Az egészséges életmódot is a környezettudatosság felől közelíti meg, mint mondja: „rendkívül fontosnak tartom a betegségek megelőzését, akárcsak az egymás felé történő gesztusokat, amelyek főleg a városi életből hiányoznak, és amit a maszkos lét még nehezebbé tett.”

kelejuci_hianypotLASS-2-120148.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Olyan emberekhez juthatok így el, akik biztos nem követik az oldalamat”

– összegzi a köztéri művészet lényegét Kele Juci, akinek meggyőződése, hogy a megoldáshoz nem a klímaszorongás felől kell közelíteni, mert az megbéníthat, sőt sokkolhatja a környezetért aggódó érzékeny embereket. Inkább a környezettudatossághoz vezető apró lépésekben hisz, amelyekben a művészet, benne a köztéri installáció sokat segíthet. Az építésznek indult festőművész csodálatos lehetőségnek tartja a zöld-installációk építését, mert amellett, hogy visszatalált benne eredeti szakmája térélményéhez, közvetlen kapcsolódást is ad a befogadókhoz.

A kiállításhoz több program és workshop is kapcsolódott, ottjártunkkor Rácz Anikó bútortervező, a Hannabi bútor alapítója beszélt a fenntartható hétköznapok praktikáiról. Zárásként június 11.-én este 19:00 órakor záró meditációt tartanak Beth Uptonnal (Anuttarával) a Gárdonyi téren, ahol a ‘hiánypótLÁSS!’ installáció során  tett vállalásokat erősítik meg.

Kele Juci: hiánypótLÁSS!
Interaktív zöld installáció az Eleven Tavasz keretében
Budapest, XI. kerület, Gárdonyi tér
megtekinthető: június 11-ig

Fejléckép: Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó: Fidelio)

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zöldhullám Zöldhullám

David Attenborough lett a Föld bajnoka

A híres brit természettudós, David Attenborough kapta a Föld bajnoka címet az ENSZ Környezetvédelmi Programjától. Az elismeréssel a 95 éves tudós életre szóló elkötelezettségét honorálták. Attenborough a rangos díj átvételekor hangsúlyozta, azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.
Zöldhullám ajánló

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.
Zöldhullám installáció

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Zöldhullám interjú

Zöldülő versenyszféra

Nem úri huncutság, különcködés – alapvetés. A környezetvédelem, a fenntarthatóság a cégek életében is fontos szerepet játszik, a bolygó megóvására egyre több uniós rendelet kötelezi őket. Hogy ne vesszenek el az új szabályok tengerében, a Finnovation következő konferenciáján szakemberek válaszolnak az üzleti szféra szereplőinek legfontosabb kérdéseire. Eero Yrjö-Koskinen-nel, a Budapesti Finn Intézet igazgatójával beszélgettünk.