Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

2021.06.11. 12:55
Ajánlom
A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
kelejuci_hianypotLASS_1k-120153.jpeg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Az Eleven Tavasz keretében mutatkozott be Kele Juci képzőművész köztéri installációja, amelyet a XI. kerületi Gárdonyi téren kivágott fa helyén épített fel. A fa hiánya annyira sokkolta a művészt, hogy ez már a második installációja a téren, amellyel a természet hiányára, a fenntarthatatlan életmódunkra kívánja felhívni a figyelmet. Tavaly "MeditÁLLJ!" címmel a városi nyüzsgésből invitált minket egy perc megnyugvásra, egy növénnyel átszőtt, spirális tér közepére. A csigavonal középső, privát terében, egy korábban ott állt fa rönkjére állhattunk fel, nézhettünk magunkba vagy akár az égre. Most apró hétköznapi vállalásokra” sarkall bennünket, hogy együtt tegyünk valamit az élhetőbb városért, a zöldebb jövőért.

Ha te is változtatnál, vállalj Te is feladatot. Építsünk együtt egy szebb jövőt!”

– bíztat Kele Juci mindenkit, aki szeretne ökutudatosabban élni, és szerencsére felhívása értő fülekre talált, mert az elmúlt hetekben nagy érdeklődéssel figyelték az arra járó gyerekek, családok a zöld installációt. Rendre megállnak az emberek a vesszőfüggönyből épített „fánál”, hogy elolvassák a vállalásokat, üzeneteket, és vannak akik saját fogadalmaikat is elhelyezik rajta. Megannyi teljesíthető, hétköznapi üzenet olvasható a téren, például:   

„Biciklivel járok”, „Piacon vásárlok (újra)”, „Figyelek másokra”

„Kicsit ódzkodtam attól, hogy mi lesz akkor, ha ez csak nekem fontos és üresen fog állni a rács, de már a megnyitóra sokan eljöttek, tele volt a tér gyerekektől nagymamákig minden korosztállyal és attól kezdve minden nap egyre többen „vállaltak” valamilyen ökotudatos lépést” – mondta el a művész.

IMG_20210602_180121-120147.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Fidelio)

Különösen fontosnak a számára ezek az apró, kis lépésekben megtett vállalások, ő maga is sokat tesz a kiírt fogadalmak betartásában a hétköznapjaiban. Ahogy ottjártunkkor elmondta, elsősorban a városi élet széttöredezettségével járó túlfogyasztásunkat tartja problémásnak: „merjünk kölcsönkérni, vagy bérelni eszközöket” javasolja, és arra bíztat, hogy gondolkodjunk el azon, hogyan kellene együtt élnünk, hiszen „vannak nagyon jó városi co-living példák”.

Az installáción az élet különféle területei mentén sorolja fel saját fogadalmait is, például az utazást, vagy az étkezést érintő vállalásait, hiszen fontos az, hogy mivel közlekedik, mit eszik, az honnan jön, vagy hogyan van becsomagolva:

Összességében nagyon fontosnak tartom, amiről talán keveset beszélünk, magát az etikus fogyasztást, vagyis, hogy ne legyen sok termékünk, és ami van, arra vigyázzunk.”

Az egészséges életmódot is a környezettudatosság felől közelíti meg, mint mondja: „rendkívül fontosnak tartom a betegségek megelőzését, akárcsak az egymás felé történő gesztusokat, amelyek főleg a városi életből hiányoznak, és amit a maszkos lét még nehezebbé tett.”

kelejuci_hianypotLASS-2-120148.jpg

Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó/Forrás: Kele Juci)

Olyan emberekhez juthatok így el, akik biztos nem követik az oldalamat”

– összegzi a köztéri művészet lényegét Kele Juci, akinek meggyőződése, hogy a megoldáshoz nem a klímaszorongás felől kell közelíteni, mert az megbéníthat, sőt sokkolhatja a környezetért aggódó érzékeny embereket. Inkább a környezettudatossághoz vezető apró lépésekben hisz, amelyekben a művészet, benne a köztéri installáció sokat segíthet. Az építésznek indult festőművész csodálatos lehetőségnek tartja a zöld-installációk építését, mert amellett, hogy visszatalált benne eredeti szakmája térélményéhez, közvetlen kapcsolódást is ad a befogadókhoz.

A kiállításhoz több program és workshop is kapcsolódott, ottjártunkkor Rácz Anikó bútortervező, a Hannabi bútor alapítója beszélt a fenntartható hétköznapok praktikáiról. Zárásként június 11.-én este 19:00 órakor záró meditációt tartanak Beth Uptonnal (Anuttarával) a Gárdonyi téren, ahol a ‘hiánypótLÁSS!’ installáció során  tett vállalásokat erősítik meg.

Kele Juci: hiánypótLÁSS!
Interaktív zöld installáció az Eleven Tavasz keretében
Budapest, XI. kerület, Gárdonyi tér
megtekinthető: június 11-ig

Fejléckép: Kele Juci: hiánypótLÁSS! (Fotó: Fidelio)

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Turbulesszencia

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a közelmúltbeli eseményekre reflektál, amelyek során egy-egy turbulenciába kerülő repülőgép utasai sérültek meg.
Zöldhullám hír

Felavatták Csapody Vera portréját a Füvészkertnél

Az ELTE Füvészkert bejáratánál június 3-án felavatott interaktív köztéri műalkotás egy polihisztor értelmiségi nő kivételes életútja előtt tiszteleg. Csapody Vera tanári pályája és botanikai munkássága is rendkívüli.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Kinyílott a pitypang, megírom

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a korábbra tolódott tavasz indította el a gondolatmenetét.
Zöldhullám ajánló

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.