Zöldhullám

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

2022.02.10. 10:40
Ajánlom
Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.

Az idén 50 éves Stúdió K Színház formabontó programsorozatot indít, amelynek keretében a társulat tagjai, az ország vezető klímatudósai és a közönség együtt igyekszik felmérni az ökológiai válság mértékét és számba venni enyhítésének lehetőségeit. A február 16-án kezdődő, összesen négy részes sorozat egyes alkalmain

kortárs prózai és lírai művekből kiindulva, neves szakértők segítségével olyan témákat járnak körül, mint ember és természet viszonya, a zöld átmenet, a munka jövője, az energiapolitika vagy a klímaaktivisták tevékenysége.

A cél a józan számvetés, és a cselekvésre ösztönzés.

Hogyan sodorta az emberiség válságba a természetes környezetét? Hol tartunk most, és milyen jövőképek láthatók? Visszafordítható a katasztrófa? Ki a felelős a helyzetért, és ki felel a megoldásáért? Mit tehetünk mi, akiknek nincs a kezében politikai, jogi vagy gazdasági hatalom? Mit tehetek én, egyedül, a mikrokörnyezetemben?

Ezeket a kérdéseket időről időre feltesszük magunknak. De hiába halljuk a környezetvédők, ökológusok és természettudósok figyelmeztetéseit, hogy

a jelenlegi, fogyasztásra berendezkedett életformánk folytathatatlan, ha nem tudjuk, milyen lépéseket tehetnénk mi magunk,

és hogyan szoríthatnánk rá a döntéshozókat a valódi megoldásokra. Bizonytalanságunk sokszor tehetetlen pánikba csap át, szorongani kezdünk, vagy elfojtjuk a problémát.

„A Stúdió K tagjai elkötelezett környezetvédők. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2021/22-es évad tavaszi szakaszában

a művészet szemléltető erejét és a tudomány racionalitását párbeszédbe állítva jelenítjük meg a klímaváltozás egyéni és közösségi dilemmáit.

A „StúdióKerekasztal a klímaváltozásról” programsorozatán színészeink tolmácsolásában versek, prózák, drámarészletek segítségével bontjuk ki az ökológiai válság pszichológiai, etikai vagy filozófiai apsektusait. Utána pedig természettudósok, szociológus, ökológusok és jogászok látnak majd el magyarázattal minket, bemutatva szakterületük legfrissebb tudományos kimutatásait és a válság kezelésére tett javaslatait.” – mondta el a program kapcsán a társulat.

A február 16-án, 19:30-kor kezdődő első, alapozó jellegű alkalom témája az antropocén lesz, vagyis az a földtörténeti kor, amelyben a Föld ökoszisztémáját már döntő módon meghatározza az emberi tevékenység. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Klímatestületének egyik alelnöke, a CEU professzora; Takács-Sánta András humánökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója; valamint Antal Miklós mérnök-fizikus, ökológiai közgazdász, az ELTE Humánökológia mesterszakának tanára.

A beszélgetést Sipos Balázs irodalmár vezeti.

A belépés a rendezvényre ingyenes, de a színház befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a következő linken lehet: https://forms.gle/C1jbnWefERPyb6Yp6

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám hír

Országszerte erdőket telepít a MOME, ezzel hazánk első karbonsemleges egyetemévé válik

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal összefogva Magyarország három pontján, csaknem 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését.
Zöldhullám magazin

KÉP-regény: Afrika szarva

205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf pusztult el az élelem- és vízhiány meg a tartós szárazság miatt Kenyában február és október között. Ezt a vidám infót osztotta meg a világgal a napokban a kenyai turisztikai miniszter. Erről jutott eszembe ez a kép, ami tökéletesen illusztrálja a jelenséget.
Zöldhullám ajánló

Hans Zimmer és David Attenborough repít el minket a fagy birodalmába

A BBC népszerű sorozatának második részében a megismerhetjük a Föld leghidegebb tájait, és azt, milyen fontos a szerepük a bolygó életében. A minőségi kikapcsolódást pedig minőségi zene kíséri: Hans Zimmer művére Camila Cabello írt dalszöveget. A dal meghallgatható a cikkben.
Zöldhullám Zöldhullám

David Attenborough lett a Föld bajnoka

A híres brit természettudós, David Attenborough kapta a Föld bajnoka címet az ENSZ Környezetvédelmi Programjától. Az elismeréssel a 95 éves tudós életre szóló elkötelezettségét honorálták. Attenborough a rangos díj átvételekor hangsúlyozta, azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.
Zöldhullám ajánló

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.