Zöldhullám

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

2022.02.10. 10:40
Ajánlom
Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.

Az idén 50 éves Stúdió K Színház formabontó programsorozatot indít, amelynek keretében a társulat tagjai, az ország vezető klímatudósai és a közönség együtt igyekszik felmérni az ökológiai válság mértékét és számba venni enyhítésének lehetőségeit. A február 16-án kezdődő, összesen négy részes sorozat egyes alkalmain

kortárs prózai és lírai művekből kiindulva, neves szakértők segítségével olyan témákat járnak körül, mint ember és természet viszonya, a zöld átmenet, a munka jövője, az energiapolitika vagy a klímaaktivisták tevékenysége.

A cél a józan számvetés, és a cselekvésre ösztönzés.

Hogyan sodorta az emberiség válságba a természetes környezetét? Hol tartunk most, és milyen jövőképek láthatók? Visszafordítható a katasztrófa? Ki a felelős a helyzetért, és ki felel a megoldásáért? Mit tehetünk mi, akiknek nincs a kezében politikai, jogi vagy gazdasági hatalom? Mit tehetek én, egyedül, a mikrokörnyezetemben?

Ezeket a kérdéseket időről időre feltesszük magunknak. De hiába halljuk a környezetvédők, ökológusok és természettudósok figyelmeztetéseit, hogy

a jelenlegi, fogyasztásra berendezkedett életformánk folytathatatlan, ha nem tudjuk, milyen lépéseket tehetnénk mi magunk,

és hogyan szoríthatnánk rá a döntéshozókat a valódi megoldásokra. Bizonytalanságunk sokszor tehetetlen pánikba csap át, szorongani kezdünk, vagy elfojtjuk a problémát.

„A Stúdió K tagjai elkötelezett környezetvédők. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2021/22-es évad tavaszi szakaszában

a művészet szemléltető erejét és a tudomány racionalitását párbeszédbe állítva jelenítjük meg a klímaváltozás egyéni és közösségi dilemmáit.

A „StúdióKerekasztal a klímaváltozásról” programsorozatán színészeink tolmácsolásában versek, prózák, drámarészletek segítségével bontjuk ki az ökológiai válság pszichológiai, etikai vagy filozófiai apsektusait. Utána pedig természettudósok, szociológus, ökológusok és jogászok látnak majd el magyarázattal minket, bemutatva szakterületük legfrissebb tudományos kimutatásait és a válság kezelésére tett javaslatait.” – mondta el a program kapcsán a társulat.

A február 16-án, 19:30-kor kezdődő első, alapozó jellegű alkalom témája az antropocén lesz, vagyis az a földtörténeti kor, amelyben a Föld ökoszisztémáját már döntő módon meghatározza az emberi tevékenység. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Klímatestületének egyik alelnöke, a CEU professzora; Takács-Sánta András humánökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója; valamint Antal Miklós mérnök-fizikus, ökológiai közgazdász, az ELTE Humánökológia mesterszakának tanára.

A beszélgetést Sipos Balázs irodalmár vezeti.

A belépés a rendezvényre ingyenes, de a színház befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a következő linken lehet: https://forms.gle/C1jbnWefERPyb6Yp6

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zöldhullám Zöldhullám

David Attenborough lett a Föld bajnoka

A híres brit természettudós, David Attenborough kapta a Föld bajnoka címet az ENSZ Környezetvédelmi Programjától. Az elismeréssel a 95 éves tudós életre szóló elkötelezettségét honorálták. Attenborough a rangos díj átvételekor hangsúlyozta, azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.
Zöldhullám ajánló

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? – Beszélgetés a Stúdió K Színházban

Kerekasztal-beszélgetést indít a klímaváltozásról a Stúdió K Színház, a négyrészes sorozat első alkalmán, február 16-án a kortárs irodalom és a tudomány lép egymással párbeszédbe.
Zöldhullám installáció

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Zöldhullám interjú

Zöldülő versenyszféra

Nem úri huncutság, különcködés – alapvetés. A környezetvédelem, a fenntarthatóság a cégek életében is fontos szerepet játszik, a bolygó megóvására egyre több uniós rendelet kötelezi őket. Hogy ne vesszenek el az új szabályok tengerében, a Finnovation következő konferenciáján szakemberek válaszolnak az üzleti szféra szereplőinek legfontosabb kérdéseire. Eero Yrjö-Koskinen-nel, a Budapesti Finn Intézet igazgatójával beszélgettünk.